Forside
Olobot - Sundhed og medicinsk information, du kan stole på

Dovent øje (amblyopi)

Hvad er det?

Dovent øje, også kaldet amblyopi, er et øje problem, der kan forekomme i børn i voksealderen. I den typiske barn med dovent øje, højre og venstre øjne har markant forskellige kvaliteter af syn, således at billeder produceret af det ene øje er svagt eller forvrænget i forhold til de billeder produceret af det andet øje. Fordi den svage øjet sender dårligt fokuserede billeder til hjernen, hjernen lærer at afhænge af stærkere øje for sin visuelle oplysninger. Hvis situationen ikke er rettet, hjernen i sidste ende vælger at acceptere billeder fra den stærkere øjet alene og ignorerer billeder fra svag. Med andre ord betyder det svage øje ikke lære at se.

Hjernens valg som regel er lavet tidligt i barndommen, hvor hjernens visuelle veje er stadig under udvikling. Denne kritiske periode begynder ved fødslen og slutter sandsynligvis engang i alderen 6 og 9. Hvis dovent øje ikke diagnosticeres og behandles inden for denne kritiske periode, kan hjernen vælger at ignorere de svage øje permanent, hvilket medfører en livslang tab af synet på denne side.

Dovent øje har flere årsager, herunder:

  • Krydsede øjne (skelen) - Børn med krydsede øjne har ofte dobbelt (diplopi), når de bruger begge øjne samtidigt. For at forhindre dette, kan et barn konsekvent fokusere med det ene øje mere end den anden.

  • Problemer relateret til svær nærsynethed eller langsynethed - Når et barn har nærsynethed (fjerne objekter ser sløret) eller langsynethed (genstande i nærheden ser sløret), kan problemet ikke påvirke begge øjne lige. For eksempel kan det ene øje har helt normalt syn, mens den anden er sløret, eller begge øjne kan være sløret, men den ene er værre end den anden. I begge situationer hjernen gradvist lærer at ignorere visuelle billeder fra øjet, der har dårligere vision.

  • Strukturelle problemer - Nogle gange er et voksende barns syn blokeret af et strukturelt problem i øjet eller øjenlåget. Almindelige eksempler omfatter en medfødt katarakt (et uigennemsigtigt område, der udvikler sig inde i øjets linse før fødslen), et ar på hornhinden eller medfødt ptose (en hængende øjenlåg, der er til stede ved fødslen).

I Europa, dovent øje påvirker en anslået 1% til 2% af befolkningen. I sjældne tilfælde, hjerne ignorerer begge øjne, fordi begge producere slørede billeder. Dette kan forårsage permanent blindhed på begge øjne.

Symptomer

Dovent øje normalt ikke forårsage nogen symptomer. Sommetider forældre har mistanke om problemer med synet, fordi et barn kniber, ser skeløjet, eller holder hans eller hendes hoved i akavede stillinger for at se tingene. I mange tilfælde er problemet opdaget af en rutinemæssig vision screening eksamen, enten før eller efter et barn starter i skolen. Screeningen eksamen vil vise, at barns syn er meget bedre på det ene øje end den anden.

Diagnose

Hvis resultaterne af en screening eksamen tyder på, at dit barn har dovent øje, vil din primære sundhedstjeneste læge henvise dig til en øjenlæge, en læge, der har specialiseret sig i øjensygdomme. Den øjenlæge vil bekræfte diagnosen ved at gøre en grundig øjenundersøgelse, herunder særskilte test af, hvor godt hvert øje ser. Som en del af den diagnostiske proces, vil øjenlægen inspicere dit barns øjne for strukturelle abnormiteter, tjek øjeorientering at udelukke krydsede øjne og vurdere bevægelse af øjet muskler.

Forventet varighed

Dovent øje begynder tidligt i barndommen. Det bør behandles så hurtigt som muligt. Uden ordentlig behandling, kan sygdommen producere dybe synstab, der varer hele livet.

Forebyggelse

For at forhindre permanent tab af synet på et svagt øje, skal årsagerne til dovent øje identificeres og behandles så tidligt som muligt i løbet af barndommen. Sørg for, at dit nyfødte får en grundig øjenundersøgelse inden for de første par dage efter levering. Denne eksamen vil kontrollere for eventuelle tydelige abnormiteter involverer opbygning af dit barns øjne eller øjenlåg. Som dit barn vokser, bør en læge kontrollere dit barns øjne som en del af enhver "godt-barn" besøg. Dit barn skal have mere formel vision test med billeder, bogstaver eller tal, begyndende senest 3 år, og med regelmæssige mellemrum derefter. Der er nu teknikker, der tillader detektion af amblyopi, selv når barnet er pre-verbal.

Behandling

Behandling af dovent øje har to mål:

  • Fremstil klare synet på begge øjne - Afhængig af årsagen til dit barns dovent øje, kan dette gøres med recept briller til at korrigere alvorlige synsproblemer, kirurgi og øjne muskel øvelser til at justere krydsede øjne og operation for at korrigere eventuelle strukturelle problem i øjet eller øjenlåget, som blokerer normalt syn.

  • Styrke de svage øje - Den mest almindelige behandling er at få barnet bære en klap for stærkere øje for et bestemt antal timer hver dag. I mange tilfælde vil lægen anbefale, at plasteret først bæres for hele dagen.) Denne daglige patching typisk fortsætter i mindst seks måneder. Dit barns fremskridt vil blive overvåget med hyppige øjenundersøgelser. Når dit barns syn er blevet normal, kan lejlighedsvis patching være nødvendigt indtil omkring 10 år. Som et alternativ til patching, nogle læger bruger en uigennemsigtig kontaktlinse. Andre ordinere atropin øjendråber (Atropin-pleje og andre mærkenavne) for at sløre vision midlertidigt i stærkere øjet.

Hvornår skal kalde en professionel

Lav en aftale for at se din børnelæge eller øjenlæge, hvis dit barn:

  • Vises skeløjet

  • Holder hans eller hendes hoved i en unormal position mens du kigger på noget i det fjerne - Barnet vipper hagen op, ser ned hans eller hendes næse, ansigter ene øje frem eller bruger nogle andre usædvanlige stilling for at kompensere for en vision problem.

  • Kniber ofte - Skelende midlertidigt korrigerer sløret syn, så det kan være et tegn på, at dit barns øjne ikke fokuserer korrekt.

  • Konsekvent dækker eller lukker det ene øje - Crossed øjne ikke kan arbejde sammen uden at forårsage dobbelt syn, så hvis dit barn har krydset øjne er han eller hun kan eliminere problemet ved at blokere synet på det ene øje. Omvendt, hvis et barn modsætter sig at have det ene øje er dækket, men ikke modsætter sig at have det andet øje dækket det kan være et tegn på, at det ene øje ikke ser godt.

Også lave en aftale, hvis dit barns skole meddeler dig, at dit barns syn eksamen var unormal.

Prognose

Udsigterne er gode, hvis sygdommen behandles tidligt. Korrekt behandling i den tidlige barndom ofte producerer nær normalt syn i det angrebne øje.

I fortiden, har nogle læger tilbudt en dårlig prognose for behandling af dovent øje hos børn over 12 år, eller endnu yngre. Foreslår nye beviser dog, at udsigterne for dovne øje kan forbedres med hurtig, relevant behandling uanset alder, hvor det er diagnosticeret. Der har været tilfælde, hvor teenagere og endda midaldrende voksne med dovent øje har genvundet synet på den svage øjet.

Forside  >  Øjne og vision  >  Dovent øje (amblyopi)