Forside
Olobot - Sundhed og medicinsk information, du kan stole på

Forebyggelse Hudkræft (PDQ)

Hvad er forebyggelse?

Cancerprevention er truffet foranstaltninger til at reducere chancen for at få kræft. Ved at forebygge kræft, er antallet af nye tilfælde af kræft i en gruppe eller befolkning sænkes. Forhåbentlig vil dette sænke antallet af dødsfald forårsaget af kræft.

For at forhindre nye kræfttilfælde i at starte, forskerne ser på risikofaktorer og beskyttende faktorer. Alt, hvad der øger din chance for at udvikle kræft kaldes en kræftrisiko faktor noget, der reducerer din chance for at udvikle kræft kaldes en cancer beskyttende faktor.

Nogle risikofaktorer for kræft kan undgås, men mange kan ikke. For eksempel har både rygning og arve visse gener er risikofaktorer for visse former for kræft, men kun rygning kan undgås. Regelmæssig motion og en sund kost kan være beskyttende faktorer for visse typer kræft. Undgå risikofaktorer og øge beskyttende faktorer kan sænke din risiko, men det betyder ikke, at du ikke vil få kræft.

Forskellige måder at forebygge kræft bliver undersøgt, herunder:

 • Ændring af livsstil eller spisevaner.

 • Undgå ting kendt for at forårsage kræft.

 • Tager medicin til behandling af en præcancerøse sygdom eller til at holde kræft fra start.

Generel information om hudkræft

Hudkræft er en sygdom, hvor ondartet (kræft) celler form i væv af huden.

Huden er kroppens største organ. Det beskytter mod varme, sol, skade, og infektion. Hud også hjælper med at kontrollere kroppens temperatur og gemmer vand, fedt og vitamin D. Huden har flere lag, men de to vigtigste lag er overhuden (øvre eller ydre lag) og dermis (lavere eller indre lag).

Epidermis består af tre typer af celler:

 • Pladeceller er tynde, flade celler, der udgør det meste af epidermis.

 • Basale celler er de runde celler under skællede celler.

 • Melanocytter findes i hele den nedre del af epidermis. De gør melanin, pigment, der giver huden sin naturlige farve. Når huden udsættes for solen, melanocytter gøre mere pigment, hvilket får huden til at tan, eller mørkere.

Dermis indeholder blod-og lymfekar, hårsække og kirtler.

Se følgende PDQ resuméer for mere information om hudkræft:

Der findes flere typer af hudkræft.

De mest almindelige typer af hudkræft er pladecellecarcinom, der danner i skællede celler og basal celle karcinom, som dannes i de basale celler. Pladecellekræft og basalcellekræft kaldes også nonmelanoma hudkræft. Melanom, som danner i melanocytter, er et mindre almindelige form for hudkræft.

Hudkræft kan forekomme overalt på kroppen, men det er mest almindeligt i huden, der ofte udsættes for sollys, såsom ansigt, hals, hænder og arme.

Hudkræft er den mest almindelige kræftform i Europa.

Antallet af nye tilfælde af non-melanom hudkræft ser ud til at være stigende hvert år. Antallet af nye tilfælde af modermærkekræft har opholdt sig omkring det samme siden 1990'erne. Basalcellekræft og pladecellekræft er de mest almindelige typer af hudkræft i Europa. Disse nonmelanoma hudkræft kan normalt blive helbredt. Melanom er mere tilbøjelige til at sprede sig til nærliggende væv og andre dele af kroppen og kan være sværere at helbrede. At finde og behandle melanom hudkræft tidligt, kan hjælpe med at forhindre dødsfald som følge af melanom.

Forebyggelse Hudkræft

Undgå risikofaktorer og øge beskyttende faktorer kan bidrage til at forebygge kræft.

Undgå cancerrisk faktorer såsom rygning, overvægt og manglende motion kan hjælpe med at forhindre visse kræftformer. Stigende beskyttende faktorer såsom rygestop, spise en sund kost, og motion kan også hjælpe med at forhindre visse kræftformer. Tal med din læge eller andet sundhedspersonale om, hvordan du kan sænke din risiko for kræft.

At blive udsat for ultraviolet stråling er en risikofaktor, der kan øge risikoen for hudkræft.

Undersøgelser tyder på, at blive udsat for ultraviolet stråling (UV) og følsomheden af ​​en persons hud for UV-stråling er risikofaktorer for hudkræft. UV-stråling er betegnelsen for de usynlige stråler, som er en del af den energi, der kommer fra solen. Solarier og garvning kabiner også afgiver UV-stråling.

Risikofaktorer for nonmelanoma og melanom kræftformer er ikke det samme:

 • Nonmelanoma hudkræft: Den samlede tid huden udsættes for UV-stråling kan påvirke risikoen for nonmelanoma hudkræft. Bruge mere tid i solen kan øge risikoen. Folk kan have en øget risiko for non-melanom hudkræft, hvis deres hud brænder let i solen.

 • Melanom hudkræft: At blive udsat for kraftig UV-stråling i korte perioder (som med solforbrændinger), især i barndommen og teenage år, kan øge risikoen for modermærkekræft. Mennesker kan have en øget risiko for melanom fra UV-stråling, hvis de brænder let i solen eller fregner eller en masse mol.

Det vides ikke, om beskyttelse af huden mod sollys og andre UV-stråling nedsætter risikoen for hudkræft.

Det vides ikke, om risikoen nonmelanoma hudkræft er faldet med opholder sig ude af solen, ved hjælp af solcremer, eller iført T-shirts, lange bukser, sol hatte og solbriller, når udendørs.

Solcreme kan bidrage til at reducere mængden af ​​UV-stråling på huden. En undersøgelse viste, at bære solcreme kan hjælpe med at forhindre aktinisk keratose, skællende pletter på huden, der kan blive pladecellekræft. Imidlertid har brugen af ​​solcreme ikke er blevet bevist at sænke risikoen for hudkræft.

Selv at beskytte hud og øjne mod solen ikke har vist sig at reducere chancen for at få hudkræft, hud eksperter foreslår følgende:

 • Brug solcreme, der beskytter mod UV-stråling.

 • Må ikke blive ude i solen i længere tid, især når solen er stærkest.

 • Bær Shirts med lange ærmer, lange bukser, sol hatte, og solbriller, når udendørs.

Forebyggelse af kræft kliniske forsøg bruges til at undersøge måder at forebygge kræft.

Kræft preventionclinical forsøg bruges til at undersøge måder at sænke risikoen for at udvikle visse former for kræft. Nogle forebyggelse af kræft udføres forsøg med raske mennesker, der ikke har haft kræft, men som har en øget risiko for kræft. Andre forebyggende forsøg udføres med folk, der har haft kræft, og forsøger at forhindre en anden kræft af samme type eller at sænke deres chance for at udvikle en ny form for kræft. Andre forsøg er færdig med raske frivillige, der ikke er kendt for at have risikofaktorer for kræft.

Formålet med nogle forebyggelse af kræft kliniske forsøg er at finde ud af, om handlinger mennesker tager kan forebygge kræft. Disse kan omfatte at spise frugt og grøntsager, motion, rygestop, eller tager visse lægemidler, vitaminer, mineraler eller kosttilskud.

Nye måder at forebygge hudkræft er ved at blive undersøgt i kliniske forsøg.

Kliniske forsøg finder sted i mange dele af landet. Oplysninger om kliniske forsøg kan findes i afsnittet om kliniske forsøg af NCI websted. Check for kliniske forsøg i NCI PDQ Kræft register over kliniske forsøg til forebyggelse nonmelanoma hudkræft forsøg og forebyggelse melanom forsøg, der nu accepterer patienter.

Få mere information fra NCI

Ring 1-800-4-kræft

For mere information, kan amerikanske indbyggere kalder National Cancer Institute (NCI) Cancer Information Service gratis på 1-800-4-KRÆFT (1-800-422-6237) mandag til fredag ​​fra 9:00 til 04:30 pm En uddannet Cancer Information Specialist er klar til at besvare dine spørgsmål.

Chat online

NCI livehelp ® online chat service giver internetbrugerne mulighed for at chatte online med en Information Specialist. Tjenesten er tilgængelig fra 9:00 til 11:00 Eastern Time, mandag til fredag. Information Specialister kan hjælpe internetbrugere med at finde information om NIC websteder og besvare spørgsmål om kræft.

Skriv til os

For mere information fra NCI, så skriv til denne adresse:

 • NCI offentlige undersøgelser Office

 • Suite 3036A

 • 6116 Executive Boulevard, MSC8322

 • Bethesda, MD 20892-8322

Søg NCI hjemmeside

NCI websted giver online adgang til oplysninger om kræft, kliniske forsøg, og andre web-sites og organisationer, der tilbyder støtte og ressourcer til kræftpatienter og deres familier. For en hurtig søgning, kan du bruge søgefeltet i øverste højre hjørne af hver webside. Resultaterne for en bred vifte af søgetermer vil omfatte en liste over "guldkorn", redaktionelt udvalgte websider, der er mest tæt knyttet til søgeordet indtastet.

Der er også mange andre steder at få materiale og oplysninger om kræftbehandling og tjenester. Hospitaler i dit område kan have oplysninger om lokale og regionale instanser, der har oplysninger om økonomi, at komme til og fra behandling, modtager pleje i hjemmet, og beskæftiger sig med problemer i forbindelse med kræftbehandling.

Find publikationer

NCI har brochurer og andre materialer til patienter, sundhedspersonale og offentligheden. Disse publikationer diskutere typer af kræft, metoder til behandling af kræft, coping med kræft, og kliniske forsøg. Nogle publikationer give oplysninger om test for kræft, kræft årsager og forebyggelse, kræft statistik og NIC forskningsaktiviteter. NIC materiale på disse og andre emner kan bestilles online eller udskrives direkte fra NCI Publikationer Locator. Disse materialer kan også bestilles telefonisk fra Kræftens Information Service gratis på 1-800-4-KRÆFT (1-800-422-6237).

Ændringer i denne oversigt (06/08/2009)

De PDQcancer oplysninger resuméer gennemgås regelmæssigt og ajourføres som nye oplysninger bliver tilgængelige. Dette afsnit beskriver de seneste ændringer foretaget i denne sammenfatning, som fra nævnte dato.

Redaktionelle ændringer er foretaget i denne oversigt.

Spørgsmål eller kommentarer om dette resumé

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til denne oversigt, så send dem til Cancer.gov gennem webstedets Contact Form. Vi kan kun reagere på e-mails skrevet på engelsk.

Om PDQ

PDQ er en omfattende kræft database tilgængelig på NCI websted.

PDQ er National Cancer Institute (NCI) omfattende information kræft database. De fleste af oplysningerne i PDQ er tilgængelig online på NCI websted. PDQ leveres som en tjeneste af NCI. NCI er en del af National Institutes of Health, den føderale regerings omdrejningspunkt for biomedicinsk forskning.

PDQ indeholder kræft oplysninger resuméer.

PDQ Databasen indeholder oversigter over de senest offentliggjorte oplysninger om forebyggelse af kræft, afsløring, genetik, behandling, understøttende pleje, og komplementær og alternativ medicin. De fleste resuméer findes i to versioner. De sundhedsmæssige professionelle versioner give detaljerede oplysninger skrevet i teknisk sprog. Patienten versioner er skrevet i let at forstå, ikke-tekniske sprog. Begge versioner giver aktuelle og præcise kræft information.

PDQ kræft oplysninger resuméer udvikles af kræfteksperter og revideret regelmæssigt.

Redaktionelle Boards bestående af eksperter inden for onkologi og relaterede specialer er ansvarlig for at skrive og vedligeholde kræft oplysninger resuméer. De resuméer gennemgås regelmæssigt, og der foretages ændringer som nye oplysninger bliver tilgængelige. Datoen på hver summary ("Dato for sidste ændring") angiver tidspunktet for den seneste ændring.

PDQ indeholder også oplysninger om kliniske forsøg.

Et klinisk forsøg er en undersøgelse for at besvare et videnskabeligt spørgsmål, såsom hvorvidt et bestemt stof eller næringsstof kan forebygge kræft. Forsøg er baseret på tidligere undersøgelser, og hvad man har lært i laboratoriet. Hvert forsøg besvarer visse videnskabelige spørgsmål for at finde nye og bedre måder at hjælpe kræftpatienter og dem, der er i risiko for kræft. Under forebyggelse indsamles kliniske forsøg, oplysninger om virkningerne af en ny forebyggende metode, og hvor godt det virker. Hvis et klinisk forsøg viser, at en ny metode er bedre end én i øjeblikket anvendes, kan den nye metode bliver "standard". Mennesker, der har høj risiko for en bestemt type kræft måske ønsker at tænke på at deltage i et klinisk forsøg.

Listings af kliniske forsøg er inkluderet i PDQ og findes online på NCI websted. Beskrivelser af forsøgene er tilgængelige i sundhedsfaglige og patient versioner. Mange kræft læger, der deltager i kliniske forsøg er også opført i PDQ. For mere information, ring Cancer Information Service 1-800-4-KRÆFT (1-800-422-6237).

Forside  >  Forebyggelse Hudkræft (PDQ)