Forside
Olobot - Sundhed og medicinsk information, du kan stole på

Efter en skade i hovedet: at forstå tale - sprog udfordringer

Hvis din elskede har lidt af en skade i hovedet, er det sandsynligt, at hans eller hendes evne til at forstå eller udtrykke sproget har ændret sig på en eller anden måde-måske dramatisk. Selv om mange hovedskader stammer fra almindelige årsager såsom bil eller cykel ulykker, fald eller vold, hver eneste skade er anderledes. Som et familiemedlem eller pårørende, har du mulighed for at hjælpe din elskede overvinde unikke kommunikationsmæssige udfordringer så meget som muligt.

"Familiemedlemmer dem der har lidt en skade i hovedet ønsker at vide, hvornår og hvor meget deres elskede vil komme sig. Desværre, der er ingen regler med kranietraume, "forklarer Dana Læs, MS, CCC / SLP, CBIST, regional tale patologi skade specialist for SSM Rehabilitation Hospital i St. Louis, Mo klinisk manager og hjerne" Afhængig af hvilket område af hjernen er påvirket, og i hvilken grad, kan hjerneskadede patienter har en bred vifte af kommunikationsproblemer. De kan også komme på meget forskellige priser. "


Tale-sprogproblemer

Mange hjerneskadede patienter gøre genvinde evnen til at tale. Men nogle har problemer, der kan gøre kommunikationen mere udfordrende, herunder:

  • Afasi: En lidelse, der opstår, når sprog del af hjernen er blevet beskadiget. Nogle patienter med afasi kan ubevidst bruge konfektionerede ord eller sprog. Ofte har de problemer med at forstå sætninger talt til dem. Andre kan vide præcis, hvad de ønsker at sige, men har problemer med at finde ordene. Nogle kan kun bruge én-ords sætninger eller korte sætninger. Patienter med omfattende afasi er i stand til at danne sætninger eller forstå ord talt til dem.

  • Dysartri: En sygdom, der opstår, når kroppens tale muskler er blevet svækket eller beskadiget. Mennesker med dysartri kan være svært at forstå, fordi de har sløret tale eller tale i en hvisken.

Mange patienter kan være frustreret, fordi de er klar over deres tale begrænsninger. Det er almindeligt for familiemedlemmer at blive frustreret over den manglende evne til at få rige samtaler med deres elskede, også.

"Du skal ikke forvente, at din elskede at være i stand til at kommunikere præcis som han eller hun gjorde før skaden," tilråder Læs. "Lær at tilpasse din kommunikation stil-som taler langsommere eller give din elskede en tid til at reagere. Det kan i høj grad forbedre din interaktion. "

Kognitiv kommunikationsproblemer

At være i stand til at tale giver din elskede til at blive tilsluttet til verden. Men alene tale betyder ikke, at han eller hun er i stand til at udtrykke meningsfulde ideer. Mange patienter head-skade lider også kognitive problemer, der kan begrænse kommunikationen. Symptomerne kan omfatte:

  • Rude eller upassende sprog

  • Hurtig, non-stop tale

  • Gentagelse den samme historie igen og igen

  • Rambling samtaler

  • Taler om ubeslægtede emner

  • Svært ved at opretholde fokus på samtale

  • Problemer med at forstå abstrakte sprog som humor eller sarkasme

Terapi til at forbedre kommunikationsevner

De største forbedringer i tale og sprog tendens til at forekomme i de første seks måneder efter en skade i hovedet. Men der kan gøres fremskridt i årevis. En tale-sprog patolog (SLP), kan hjælpe. SLPs arbejder med hjerneskadede patienter til at hjælpe med at genvinde kommunikationsfunktion når det er muligt. De også lære strategier til at kompensere for kommunikations problemer, såsom at spørge nogen til at gentage et spørgsmål, kun samtale i ansigt-til-ansigt situationer, eller ved hjælp af en kommunikationsenhed.

SLPs også arbejde med fysiske og ergoterapeuter for at gennemføre behandlinger, der kan tilpasse sig en patients motoriske problemer. Motoriske problemer kan påvirke kommunikation på flere måder. For eksempel kan patienterne ikke være i stand til at bruge fagter eller kropssprog til at kommunikere. De kan have problemer med at skrive sætninger, når de holder en pen eller bruge et tastatur. De kan også have svært ved at bruge nogle kommunikationsenheder, der kræver skriver eller peger til at udtrykke de ord eller sætninger, de ønsker at formidle.

Fysiske og ergoterapeuter kan hjælpe patienter lære at bruge specielle kommunikationsenheder, der er tilpasset til at passe deres motoriske evner. For eksempel, for patienter, der er i stand til at bruge deres arme eller ben, nogle kommunikationsenheder kan betjenes af hovedbevægelser eller øje blik.

Det kan være svært at acceptere, at din elskede er anderledes. Hovedskader oftest forekomme uden varsel og forlade familie og venner i jagten på hvad de skal gøre næste. Forvisset. Du behøver ikke at have alle svarene. Men at arbejde med din elskede ens medicinsk og rehabilitering team kan hjælpe.Forside  >  Tale genopretning og udvikling  >  Hjerneskader  >  Efter en skade i hovedet: at forstå tale - sprog udfordringer